Uithoudingsvermogen examen met Enja

Op 7 juni gaan we (Enja en ikzelf) deelnemen aan het UV examen (uithoudingsvermogen examen) te Lommel georganiseerd door VVDH kringgroep 23, LKOC Lommel.

Het UV examen houdt in dat hond en baas hun conditie of, zoals de naam het zelf zegt, uithoudingsvermogen wordt getest. De hond moet 20 kilometer lopen en uiteraard moet de geleider deze fietsen. De hond loopt dus naast de fiets.

De 20 km wordt afgelegd in 3 delen (8 kilometer, 7 kilometer en 5 kilometer) met daartussen telkens een korte pauze. Meer uitleg over de inhoud van het examen kan je via deze link vinden.

De keurmeester van dienst is Ernest Budé.

Bedankt Kristof dat ik jouw mountainbike mag lenen hiervoor!

Bij Read More zijn alvast enkele foto’s van het te volgen parcours te vinden alsook het regelement voor het UV examen.

]

Uithoudingsvermogenproef U.V. regelement

A. Algemeen.

1. Doel
De uithoudingsvermogenproef moet het bewijs leveren dat de hond in staat is een lichamelijke inspanning te leveren van een zeker niveau zonder daarna overdreven vermoeidheidsverschijnselen te vertonen. Bij de hond zal deze inspanning uit een loopprestatie bestaan, aangepast aan zijn lichaamsbouw, en waarvan geweten is dat zij buitengewone eisen stelt aan het volledige lichaam en in het bijzonder het hart, de longen en het bewegingsapparaat, maar ook aan zijn andere kenmerken, zoals zijn temperament, kracht en uithoudingsvermogen. Door de test zonder overdreven moeite af te leggen, toont het dier dat het lichamelijk goed gezond is en beschikt over de door ons gewenste kwaliteiten. Beide zijn nodig wil het dier geschikt zijn voor de fok.

2. Inschrijving
De inschrijving van de hond moet schriftelijk gebeuren en uiterlijk tien dagen voor de proef toekomen bij de wedstrijdleider. Niet tijdige inschrijvingen worden geweigerd. De organiserende vereniging verbindt er zich toe om de proef gedurende de zomermaanden enkel te laten afleggen gedurende de meest koele uren van de ochtend en avond. De temperatuur mag gedurende de proef in beginsel maximaal 22 C° bedragen.

De inschrijving moet bevatten:
– De exacte naam van de hond zoals deze blijkt uit het stamboek
– Het nummer van de stamboom of van het register en tatoeage of chip n°
– Geslacht en datum van de geboorte
– De namen en adressen van fokker, geleider en eigenaar.

Niemand kan verplicht worden om deel te nemen aan een U.V.-proef. De organiserende vereniging kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor verwondingen of aandoeningen, die door de HG of de hond worden opgelopen gedurende de proef.

3. Toelatingsvoorwaarden
De deelnemende honden moeten ingeschreven zijn in een door de F.C.I. erkend stamboek of register. Om tot de U.V.-proef te worden toegelaten moet de hond tenminste 16 maanden oud zijn en maximaal zes jaar oud zijn. Per KM mogen per dag max. 20 honden deelnemen. Indien dit aantal overschreden wordt, moet een tweede keurmeester fungeren. De honden moeten in perfecte gezondheid verkeren en goed geoefend zijn. Zieke of niet voldoende krachtige honden en ook loopse, drachtige of zogende teven worden niet toegelaten. Na door middel van hun naam opgeroepen te zijn, melden de deelnemers zich met de hond aan de voet, in sportieve houding bij de KM aan. Zij overleggen het geboortecertificaat, de stamboom of de kaart die de inschrijving in het register aantoont. Bij alle honden met stamboom of inschrijving in het register moet vooraf aan de proef een controle van de tatoeage gebeuren.

De KM, bijgestaan door de verantwoordelijke voor fokadvies van de organiserende vereniging, dient zich enkel te vergewissen van de goede conditie van de honden. Honden welke een vermoeide of lusteloze indruk geven, worden van deelname uitgesloten. De geleider van de hond moet zich tijdens de proef sportief gedragen. Overtredingen van de bepalingen worden met uitsluiting bestraft. De beslissing van de KM is onherroepelijk en beroep tegen zijn uitspraak is niet mogelijk.

4. Beoordeling
Punten en kwalificaties worden niet gegeven, enkel de woorden “Geslaagd” of “Afgewezen”. Bij “Geslaagd” wordt het certificaat U.V. verleend.
5. Terrein
De proef moet op straten en wegen van zoveel mogelijk verschillende aard afgenomen worden. Komen hiervoor in aanmerking: geasfalteerde, geplaveide en ongeplaveide straten en wegen.
6. Het is verplicht een bereikbare dierenarts van dienst aan te stellen voor de proef

B. U.V.-examen.

Het afleggen van een afstand van 20 KM in een tempo van 12 tot 15 KM/uur

1. Loopoefening
De hond moet aangelijnd aan de rechterzijde van de HG in draf naast de fiets lopen. Te snel lopen moet vermeden worden. De lijn moet voldoende lang en ontspannen gehouden worden, zodat de hond de mogelijkheid heeft zijn tempo aan te passen. Licht trekken aan de lijn door de hond niet foutief, wel voortdurend weerstand bieden. Na een afstand van 8 KM dient een pauze te worden ingelast van 15 min. Gedurende de pauze vergewist de KM er zich van of de hond geen tekenen vertoont van vermoeidheid of verwonding. Erg vermoeide honden of gekwetste honden worden van de verdere proef uitgesloten. Na deze pauze wordt een nieuwe afstand gelopen van 7 KM, waarna een rustpauze van 20 min voorzien is. Gedurende deze pauze moet aan de honden gelegenheid gegeven worden zich vrij te bewegen. Even voor het vertrek vergewist de KM er zich van of de honden tekenen vertonen van vermoeidheid of kwetsuren op de voetzolen. Indien dit het geval is, wordt hond verdere deelname uitgesloten. Vervolgens worden de laatste 5 KM van de proef afgelegd. Na het afleggen van de totale afstand volgt een pauze van 15 min gedurende dewelke de hond de gelegenheid heeft om vrij rond te lopen. De KM dient van de gelegenheid gebruik te maken om na te kijken in hoeverre de honden vermoeidheidsverschijnselen vertonen en/of de voetzolen van de honden kwetsuren vertonen.

De KM en de examenleider begeleiden de honden per fiets of per wagen. De KM noteert zijn vaststellingen over het werk van de honden tijdens de proef. Het is aan te raden een auto ter begeleiding te laten meerijden, om eventueel de honden die in moeilijkheden verkeren, te verzorgen en vervoeren.

Een hond die elk temperament of hardheid mist, buitengewoon vermoeide honden of diegenen die het tempo van 12 – 15 KM/uur niet kunnen volhouden en aanzienlijk meer tijd nodig hebben dan normaal, dienen te worden uitgesloten.

2. Gehoorzaamheidsoefening
Elke deelnemer moet een vrije of aangelijnde volgoefening uitvoeren, volgens het G.H.P. of SchH-reglement. Er moet niet geschoten worden. De KM beoordeelt het normale gedrag van de hond.

Opmerkingen:
De WL moet aan elke HG het vertrekpunt aanduiden dat dermate is aangeduid dat alle deelnemers dezelfde afstand moeten afleggen. Het moet vermeden worden dat de hond een te grote afstand moet afleggen om zich naar het vertrekpunt te begeven. De HG dienen hun hond voor aanvang van de proef voldoende tijd te geven om zich te ontlasten.

Het gebruik van alcohol e.d. tijdens de proef en de rustpauzes is ten strengste verboden.

Het is eveneens verboden de honden stimulerende middelen toe te dienen.

Bron: VVDH kringgroep 34 Halle.

Comments are closed.