Drongengoedbos is goedgekeurd

Enja en ik zijn gaan wandelen in het Drongengoedbos (grootste aaneengesloten bosgebied in Oost-Vlaanderen gelegen op grondgebied Knesselare en Maldegem).
We vertrokken samen onder een stralende zon en heerlijke wandeltemperatuur. We waren nog maar amper 500 meter aan het wandelen of het weer sloeg echt helemaal om. Hevige regen afgewisseld met lichte hagel hield ons uiteraard niet tegen. We gingen samen wandelen en dat deden we dus ook.
Jammer genoeg had ik geen fototoestel bij en moest ik me behelpen met mijn GSM toestel. De kwaliteit is wat minder maar dat kan geen kwaad.

Ooit maakte het Drongengoed deel uit van één groot heidegebied genaamd het ‘Maldegemveld’. Dit heidegebied was ontstaan nadat grote delen oerbos waren ontgonnen. Door een gebrek aan bemesting raakten al snel deze pas verworven landbouwgronden uitgeput. De opbrengst van de landbouwgronden was onvoldoende. Onze voorouders lieten ze dan maar opnieuw braak liggen. Enkel hun schaaps- en geitenkuddes begraasden nog een tijdlang deze achtergelaten gronden. Deze dieren vraten alles, uitgenomen de heideplantjes: er ontstond één groot heidegebied met typische planten en dieren dat na verloop van jaren terug evolueerde naar bos.

We volgden de rode wandelroute (afstand is ongeveer 7 km). Het wandelen op afwisselend mooie en modderige wandelpaden (aangepast schoeisel is aangeraden) was heel aangenaam. De duidelijke bewegwijzering deed ons in de aaneengesloten bossen en tussen de weides wandelen.

Onderweg hing er af en toe informatie op van Natuurpunt zoals deze tip:

Enja kon het uiteraard niet laten om af en toe een grote tak meters mee te sleuren.

Koeien, paarden, eekhoorntjes, fazanten en nog meer dieren zijn we allemaal tegengekomen tijdens onze wandeling. Eveneens waren er vele joggers in de bossen bos.

Leuk weetje: Er blijkt een kennel te bestaan genaamd “van’t Drongengoedbos” die Leonbergers fokken.

Comments are closed.